Beli Barang Ebay

Ebay adalah satu laman web membeli belah antarabangsa yang popular. Di ebay, kita boleh beli pelbagai barang dari seluruh dunia.

Di atas adalah gambar barang elektronik dibeli di ebay dan di hantar daripada Taiwan.  Penghantaran dari Taiwan menggunakan Express Mail Service. Apabila barang sampai di Malaysia, ia diuruskan oleh Pos Laju. Barangan yang dibeli tersebut adalah Switching Power Supply seperti di bawah.

Urusniaga di Ebay semestinya menggunakan akaun Paypal dan selalunya matawang USD. Duit Paypal saya selalu keluar saja, jarang duit masuk. Bila tak cukup duit dalam Paypal, automatik akan potong duit Maybank.

8 thoughts on “Beli Barang Ebay

 1. sheik

  bro..mengenai cukai yang dikenakan oleh kastam @ pos malaysia. Adakah ada cukai tertentu yg. dikenakan oleh pihak kerajaan kita, contohnya macam saya membeli sunglass or gerber multi tool.
  terima kasih…

 2. idhamib

  Nak tanye…Kalau harga brg + kos shipping lebih RM500, rasanya kene tax tak?

 3. dzul

  salam..

  bro..
  bebaru ni saya ada beli barang berupa adapter untuk dslr samsung linkungan harga rm 80 dari taiwan. Soalan saya..berapa lama agaknya adapeter ni sampai ke malaysia?..saya dah check tracking number ianya dah keluar dari taiwan sejak 20/6/2011. Macammana nak tahu benda tu dah sampai di malaysia? Juga saya ada beli dari ebay berupa lens seconhand untuk dslr juga..tapi yang ni dah keluar dari ukraine sejak 20/6 jugak..dengan siapa saya nak call minta bantuan??terima kasih atas bantuan,,.

 4. Shahrul

  ws. Saya biasa dpt brg dari China/Hong Kong/Taiwan antara 2 minggu ke 2 bulan. Kalau tracking, dah keluar dari negara tersebut, kena tunggu je lah sampai kpd Pos Malaysia. Kalau lama sangat x dpt, saya contact seller kat ebay tu je.

 5. Aqeel

  salam…
  bro…Saya nk bli brg dr ebay…tp tiada akaun paypal lagi…blh tlg tnjkkan cara buka akaun paypal ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *