Tampilkan Gambar Gravatar Anda

Tahukah anda Gravatar? Jika anda perhatikan post-post yang lepas dan perhatikan pada bahagian komen, terdapat gambar yang mempersembahkan orang yang komen tu. Tapi, ada juga sesetengahnya tiada gambar ataupun seperti unknown. Ini kerana mereka menggunakan Gravatar iaitu globally recognized avatar.

Gravatar ni seperti gambar pengenalan di dunia online yang mewakili alamat e-mail anda. Sekiranya website atau blog yang memaparkan gravatar dan anda memasukkan e-mail biasanya untuk memberi komen, kemudian keluar gambar yang anda telah wakilkan bagi e-mail tersebut. Contohnya komen-komen di bawah yang tidak mempunyai gravatar dan komen saya yang memiliki gravatar. Tengok gambar gravatar saya, barulah handsome kan.

Nak buat gravatar ni, bukannya susah pun. Daftar saja di website gravatar.com. Hanya daftar sekali, setup gambar gravatar untuk e-mail anda dan kemudian dah boleh tinggalkan. Kalau anda dah tak nak tukar-tukar gravatar, memang anda lama tak kan login gravatar lagi macam saya juga.

Anda tak faham lagi Gravatar ni, boleh tengok video di atas. Jadi, sudahkah anda memiliki gravatar? Kalau nak test view gravatar anda, boleh letak komen di bawah.

2 thoughts on “Tampilkan Gambar Gravatar Anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

What is 7 + 15 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)